/* Custom Cookies Notification Dark */

Συνέντευξη - κατάθεση ψυχής από τον Ντράγκαν Σάκοτα !

Οι συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων, συνήθως, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτές που γίνονται για να... γίνουν και ξεχειλίζουν...


Οι συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων, συνήθως, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτές που γίνονται για να... γίνουν και ξεχειλίζουν από «κλισέ» σε αυτές που ο άνθρωπος που μιλά είναι αποφασισμένος να καταθέσει και αναλύσει τη δική του αλήθεια, το όραμά του. Ο Ντράγκαν Σάκοτα μπορεί να μην είναι ο πλέον «επικοινωνιακός» τύπος, ωστόσο οι συζητήσεις μαζί του είναι απολαυστικές. Δεν είναι τυχαίο πως η κουβέντα ξεπέρασε τις 2,5 ώρες, αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για μισή ώρα. Μία και πλέον καταγράφηκε -on the record- και η απομαγνητοφώνηση ξεπέρασε κατά πολύ τις 4000 λέξεις.


Μας υποδέχθηκε στο γραφείο του, στο ΟΑΚΑ, πριν μια εβδομάδα, εν μέσω δύο προπονήσεων της ομάδας, και μάς εξήγησε τα πώς και τα γιατί της επιστροφής του. Μίλησε για το πλάνο της ΑΕΚ, τους στόχους του, τις ανησυχίες του για το πού οδεύει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, τις μεταγραφές, τον Μανωλόπουλο, τον Ζντοβτς και, φυσικά, τον Ντούσαν. Ακολουθεί το πρώτο από τα τρία μέρη της συνέντευξης...

-Δύο χρόνια μετά, επιστρέφετε στους πάγκους...

«Είχα άλλο πόστο στην ομάδα (σ.σ. τεχνικός διευθυντής των Ακαδημιών) και μου αρέσει που μαζεύουμε παιδιά. Κάποια στιγμή, όταν τα παιδιά αυτά θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όλοι θα καταλάβουν πως η δουλειά αυτή ήταν πολύ σημαντική. Δεν είχα ιδιαίτερες σκέψεις (σ.σ. επιστροφής) την εποχή του Ζντοβτς, ο οποίος δεν ήθελε συνεργασία μαζί μου και ήταν λογικό να ζητήσω να είμαι κάπου αλλού».

-Πώς έγιναν τα πράγματα;
«Ήμουν υπέρ της απόφασης να αναλάβει προπονητής ο Σωτήρης (σ.σ. Μανωλόπουλος), έστω και αν δεν αποφασίζω, και, πραγματικά, ήθελα να πετύχει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι στη ζωή μας, όταν κάτι δεν πάει καλά. Δεν φταίμε αποκλειστικά εμείς οι προπονητές. Πιστεύω πως ο Σωτήρης είχε πολλά προσωπικά θέματα που δεν τον βοήθησαν να παραμείνει ήρεμος, όπως θα ήθελε. Από την πλευρά του προέδρου και της διοίκησης, βρήκα λογική τη λύση Μανωλόπουλου. Ξέραμε καλά ποιος είναι, ταίριαζε με την ομάδα και την φιλοσοφία της. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πήγαν όπως περιμέναμε αλλά ο Σωτήρης είναι ένας καλός προπονητής και αυτό δεν αλλάζει. Είχε συζητηθεί και νωρίτερα θέμα αλλαγής αλλά η γνώμη μου ήταν να περιμένουμε.
Πάντα εμείς οι προπονητές πιστεύουμε πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Το ίδιο πίστευα και την τελευταία φορά που τελικά οδήγησε στο να φύγει ο Σωτήρης.
Είδα πως επέμεναν. Δεν ήταν εύκολη απόφαση καθόλου για μένα. Ομως όταν σου ζητάει κάτι η ΑΕΚ και ο Αγγελόπουλος, δεν μπορείς να αρνηθείς.
Αν το βλέπεις έτσι, είναι εύκολο. Απλά, προσπαθούμε. Ό,τι έγινε πριν δύο χρόνια, δεν θέλω να το συζητήσω. Μιλάω για την ΑΕΚ που έφτασε πριν τρία χρόνια από το πουθενά και μας ζητούσαν σε κάποια σημεία παραπάνω απ’όσα μπορούσαμε. Εγώ, δεν είχα ολοκληρώσει το έργο. Είχαμε κάποιες αστοχίες στον μεταγραφικό σχεδιασμό (σ.σ. της σεζόν 2015-16), οι οποίες εννοείται πως διορθώνονταν εύκολα, όμως, με την πίεση που υπήρχε, καταλάβα πως ήταν καλύτερα να μην είμαι στην ομάδα (σ.σ. ως προπονητής). Ήμουν σίγουρος πως στην πορεία θα είχα διορθώσει τα πράγματα, όπως ήθελα και μπορούσα. Τώρα, είμαστε εδώ, ζωντανοί σε όλους τους στόχους και προσπαθούμε για το καλύτερο. Θα φανεί αν είμαστε ικανοί να πάμε καλά σε τρεις διοργανώσεις. Εννοείται πως ήθελα να υπάρχει ένα πιο ισορροπημένο σχέδιο στην ομάδα για τους παίκτες. Είναι ολοφάνερο πως θέλουμε καλύτερο σουτ από την περιφέρεια. Έχουμε και σε κάποια σημεία περισσότερους παίκτες που παίζουν την ίδια θέση (σ.σ. στο «5»). Μας λείπει η ισορροπία για να γίνουμε ακόμη πιο καλοί».

-Ο πρόεδρος τι σας ζήτησε και ποιο χρονικό όριο μπήκε; Ως το καλοκαίρι;
«Αρχικά, έδειξε εμπιστοσύνη πως μπορώ να βοηθήσω την ομάδα να πάρει τα αποτελέσματα που θέλει άμεσα. Είχαμε να παίξουμε άμεσα με αντιπάλους που, θεωρητικά, οι ελπίδες δεν ήταν υπέρ μας. Δεύτερον, μου είπε πράγματα, που θα μείνουν μεταξύ μας, και με ικανοποίησαν».

-Ως προς τη βελτίωση του ρόστερ, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην αγορά. Πότε περιμένετε να υπάρξουν και αποτελέσματα;

«Πιστεύω πως και ο Σωτήρης, το καλοκαίρι, που προσπάθησε το καλύτερο για την ομάδα, δεν έφερε τις πρώτες επιλογές του. Είμαι σίγουρος πως το ξέρετε, καλύτερα από εμένα. Και εμείς, πριν δύο χρόνια, όταν πήγαμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα, σε σχέση με την πρώτη σεζόν, βρεθήκαμε, ξαφνικά, στις τρίτες επιλογές μας. Ήθελα τους Ουίλμπεκιν, Πάνγκος και Μπιρτς. Το ίδιο έγινε και με τον Σωτήρη, φέτος, όπως μαθαίνω. Δεν είναι εύκολο να βρεις παίκτη, σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν τόσα παιχνίδια, τόσα πρωταθλήματα και έχουν ανοίξει και άλλες αγορές, όχι τόσο ποιοτικές, όπως η Κορέα και η Ιαπωνία, όπου πηγαίνουν παίκτες για να πάρουν μεγάλα συμβόλαια, “περπατάνε” εκεί και χάνεται εδώ η ποιότητα του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχουν καλοί παίκτες, έτσι είναι η κατάσταση και προσπαθούμε. Μιλάμε, συνεχώς, κάθε ημέρα. Έχουμε κάτι στο μυαλό μας και ελπίζω να μας βγουν οι πρώτες επιλογές που θέλουμε. Ο Σιλμπ ήταν μια σκέψη πριν αναλάβω, μπορούσε να παίξει αρκετές θέσεις, αλλά δεν τον άφηνε η ομάδα του και έληξε και η διορία για το buy out που υπήρχε για ομάδες της Ευρωλίγκας. Υπάρχουν περιπτώσεις που βλέπουμε, όμως θέλουμε παίκτη που, πραγματικά, να μας λείπει...».

-Προτιμάτε να έχει ευρωπαϊκή εμπειρία;
«Πάντα, βοηθά να έχει εμπειρία από την Ευρώπη. Χρειάζεται να έχει καλό σουτ και καλή πάσα, που μας λείπουν, για να ανοίξουμε το παιχνίδι και να αξιοποιήσουμε και άλλα παιδιά, που τώρα πνίγονται, γιατί μας κλείνουν, και δεν φοβούνται τα σουτ μας».

-Μιλάμε για «3», που μπορεί να παίξει και στο «4»;

«Μας λείπουν δύο παίκτες. Ο Σιλμπ, που αναφέραμε πριν, καλύπτει μέχρι και τρεις θέσεις. Τώρα δύσκολα να βρεις κάτι τέτοιο. Με δύο παίκτες θα ήταν τέλεια. Θέλουμε και έναν παίκτη που να μπορεί να βοηθήσει οργανωτικά. Ισως πάρουμε πρώτα ένα “δυάρι” που να παίζει και στο “1” αλλά κυρίως να έχει σουτ». 


-Έχετε αναφέρει πως, όπως διαμορφώθηκε ο χάρτης του ευρωπαϊκού μπάσκετ, οι μεταπτώσεις των ομάδων, από αγώνα σε αγώνα, είναι φυσιολογικές για όλους. Θέλετε να το αναλύσετε;
«Μου έκανε εντύπωση πως μετά τον αγώνα με τη Βενέτσια, αφού μίλησα στη συνέντευξη Τύπου, στα αγγλικά, δεν μου έγιναν ερωτήσεις. Όταν κατέβηκα κάτω, οι δημοσιογράφοι με ρωτούσαν: “τι έγινε με τον ΠΑΟΚ;”. Κι εγώ, ρωτάω: είναι δυνατόν, εσείς οι δημοσιογράφοι, να μην το ξέρετε; Αν δεν το ξέρει ο απλός ο κόσμος, που θέλει να κερδίζει, το καταλαβαίνω.
Αλλά ένας δημοσιογράφος που παρακολουθεί πολλά πρωταθλήματα, και όχι μόνο την ΑΕΚ, πρέπει να ξέρει τι γίνεται. Είναι ολοφάνερο! Το σώμα δεν μπορεί να αντέξει τόσα παιχνίδια μαζεμένα (σ.σ. στην ίδια ένταση). Ειδικά στην Ελλάδα, που υπάρχει μεγάλη πίεση, κανείς δεν θα σου πει: “ok, καλή προσπάθεια”. Κορυφαίες ομάδες έχουν αυτό το πρόβλημα. Δείτε τον Ολυμπιακό. Το παλεύει και μπράβο τους. Πόσους τραυματισμούς έχει…».

-Ακόμη και αυτοί έκαναν αρκετές ήττες εκτός προγράμματος...
«Πλέον, δεν μπορείς να προγραμματίζεις τίποτα. Η ουσία της δουλειάς είναι στη διάρκεια του δεκάλεπτου να μην έχεις μεταπτώσεις. Προγραμματίζεις πρώτα για έναν μήνα και μετά συζητάμε για έναν χρόνο... Για να μπορέσεις να το κάνεις πρέπει να έχεις πολλούς και καλούς παίκτες, δηλαδή μεγάλο μπάτζετ. Πρέπει να είναι σχεδόν τρεις παίκτες σε κάθε θέση και να μοιράζεις τον χρόνο γνωρίζοντας. Να έχεις γυμναστή που δεν θα χαλάσει την υγεία τους. Είμαστε υπεύθυνοι και για την υγεία των παικτών. Δεν είναι μόνο να τους πίεζουμε, να τους φορτώνουμε. Πρέπει να αντέξουν τους τραυματισμούς. Και ρωτάω: τι έχουμε από αυτά; Πρέπει να είσαι ικανός και αρμόδιος για αυτήν τη δουλειά. Πόσοι προπονητές μπήκαν από τα... παπούτσια απευθείας; Ο Πριτζιόνι σταμάτησε και την επόμενη ημέρα πήρε μια από τις καλύτερες δουλειές (σ.σ. στη Μπασκόνια). Και τι έκανε; Το πλήρωσε (σ.σ. παραίτηθηκε τον Οκτώβριο, δηλώνοντας μη ικανός να κάνει καλύτερους τους παίκτες του). Παίζουν πολλά ρόλο. Χρειάζεται μια διοίκηση που θα προσέχει να είναι όλα άψογα. Αυτό το έχουν 5-10 ομάδες. Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες χίλιες, που πάιζουν τον ίδιο αριθμό αγώνων; Είναι ένα σοβαρό θέμα και ελπίζω πως κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν τα μπάτζετ και θα υπάρχουν περισσότερες καλές λύσεις. Τώρα, αυτοί που έχουν ποιότητα πάνε στην Ευρωλίγκα και μετά ΝΒΑ. Μεγάλη η δυσκολία. Κάθε παίκτης έχει ρήτρα αποδέσμευσης για την Ευρωλίγκα. Δεν μας βοηθά αυτή η κόντρα με τη FIBA και την Ευρωλίγκα. Είναι πολλά θέματα προς συζήτηση...».

-Το πλάνο σας για τη φετινή σεζόν ποιο είναι; Θα πάρουν ευκαιρίες και άλλοι παίκτες και οι νεαρότεροι;

«Είμαι υπέρ των νέων. Αλλά, αν δεν υπάρχει σχεδιασμός, μπορεί να χαθούν τα παιδιά. Θεωρώ πως ορισμένα ταλέντα, που φέραμε πριν δύο χρόνια, ήδη έχουν πάθει ζημιά. Και από έλλειψη ατομικής δουλειάς και προγραμματισμού του πώς θα μπουν μέσα στην ομάδα. Δεν είναι εύκολο να μπουν όλοι. Πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Κάποιος να έχει την ευκαιρία φέτος και, σταδιάκα, όπως ανεβαίνει ομάδα. Πρέπει να γίνει προσεκτικά. Να μη χαθεί το αποτέλεσμα και ο παίκτης να βελτιώνεται, ώστε να τον έχεις πιο έτοιμο για του χρόνου. Εννοείται πως σε κάποιες χώρες, όπως αυτές της πρώην Γιουγκοσλαβίας ή την Λιθουανία, είναι πιο εύκολο, γιατί υπάρχουν περισσότερα ταλέντα και η εξέλιξη είναι πιο γρήγορη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμουν προπονητής στη Τσιμπόνα και έβλεπα στα παιχνίδια των Εφήβων τον Βέλικο Μρσιτς, που έπαιζε καλά στην αρχή της σεζόν και στο τελευταίο παιχνίδι αυτής της χρονιάς ήταν βασικός κόντρα στην ΠΟΠ 84! Τόσο ανέβηκε... Σε κάποια διακοπή της σεζόν, όταν ήμασταν με τον Ίβκοβιτς στην Εθνική για την Αργεντινή (σ.σ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1990), τον είχαμε βάλει μέσα στην ομάδα».

-Στην ΑΕΚ είχε γίνει κάτι αντίστοιχο μόνο με τον Ζήση...
«Ο Ζήσης, όταν ήρθα (σ.σ. 2001), είχε υπερκόπωση από το Πανευρωπαϊκό στη Λετονία. Ξεκίνησε από τη 2η - 3η αγωνιστική και μέχρι τον 5ο τελικό ήταν πάντα στην 1η πεντάδα. Δηλαδή και ο νέος, που όταν έχει ταλέντο το αναγνωρίζεις, πρέπει να δώσει και ο ίδιος το σήμα πως είναι έτοιμος. Οπότε και ο Άτιτς και ο μικρός (σ.σ. Μωραΐτης) να μου δείξουν στην προπόνηση πως είναι έτοιμοι... Και, πάντα, λέμε: αξίζεις 10 λεπτά, θα σου δώσω 15, αν πραγματικά ανεβαίνεις και αξίζεις να παίζεις στο υψηλό επίπεδο και προσφέρεις άμεσα. Θα έχω υπομονή και για του χρόνου έχουν γίνει συζητήσεις. Δεν έχει σημασία αν θα είμαι προπονητής ή όχι, υπάρχει προγραμματισμός για ορισμένα παιδιά να είναι στο παιχνίδι. Ανάλογα και με το στόχο που θα βάλει η ομάδα, θέλουμε μερικά παιδιά να φτάσουν σύντομα σε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο».

-Το να «βγουν» αυτά τα παιδιά είναι μονόδρομος για την ΑΕΚ;

«Αν βάλεις 20 εκατομύρια μπάτζετ για να κυνηγάς στόχους, ποιος σου λέει πως θα είσαι πρώτος ή δεύτερος στην Ελλάδα; Κανένας! Γιατί έχουμε απέναντι δύο από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, που έχουν τύχη να είναι στους «4» της Ευρωλίγκας. Για μένα το πιο σωστό είναι να μη χτυπάμε τα μεγάλα μπάτζετ, αλλά να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια γενιά, η οποία θα πρωταγωνιστεί σύντομα και θα συμπληρώνεται από τους ξένους. Κάτι που έχει κάνει ο Ολυμπιακός. Κάτι που είχε κάνει παλιά και ο Παναθηναϊκός. Επειδή είχε τον Διαμαντίδη και, αρχικά, και τον Σπανούλη. Ο Σπανούλης μετά έκανε το ίδιο, ήταν πρωταγωνιστής στον Ολυμπιακό, που χτιζόταν με Έλληνες γύρω του και... καλούτσικους, καλούς ξένους. Πρέπει να φτάσουμε να μην εξαρτάται μια ομάδα από έναν ξένο».

-Αλλά θα έχει τους κατάλληλους ξένους...

«Θέλει καλή μελέτη όταν διαλέγεις τους ξένους, γιατί οι καλοί ξένοι έχουν άλλες φιλοδοξίες και εμείς δεν είμαστε στην Ευρωλίγκα. Πολλοί αναρωτιούνται για το μπάτζετ της Ζαλγκίρις, για παράδειγμα. Δεν είναι πραγματικό! Το μπάτζετ είναι όσο μπορείς να πουλήσεις αυτούς τους παίκτες. Εσύ μπορείς να τους πλήρωσες... όσο θέλεις. Όταν όμως πρέπει να φύγουν στο τέλος και κάνουν νέα συμβόλαια, τόσο είναι το πραγματικό μπάτζετ. Και ο Ερυθρός Αστέρας δεν έχει πολύ μεγάλο μπάτζετ, αλλά είναι στην Ευρωλίγκα. Ο Πέρο Άντιτς είχε συμβόλαιο 1.3 εκατομύρια στην Φενέρ. Η Φενέρ του δίνει 1 και ζητά 300 χιλιάδες αλλού. Ο Ερυθρός Αστέρας του δίνει 150 χιλιάδες και γλιτώνει, ουσιαστικά, 1.150... Μα δεν είναι δουλειά αυτή. Τι είναι μπάτζετ; Και αν πουλάς τον Γκούντουριτς ή τον Κάλινιτς για 1 εκατομύριο... Δεν είναι, λοιπόν, τα 50 ή τα 100 χιλιάδες ευρώ που παίρνει ο καθένας, αλλά πόσο αξίζουν. Αυτά τα περιθώρια δεν τα έχουμε ακόμη. Αυτό θέλουμε να φτιάξουμε και εμείς».

Είναι ενδιαφέρον το πλάνο του Αστέρα. Και μεγάλη η στήριξη από τον κόσμο του...

«Κοιτάξτε: όλοι εμείς εδώ θέλουμε να βγει το “δέντρο”. Εκεί είναι... δάσος. Εδώ είναι λίγα τα δέντρα (σ.σ. ταλέντα). Πρέπει να φυλάμε το δέντρο πολύ προσεκτικά. Εκεί δεν χρειάζεται. Μόνο αν βρέξει, δύο-τρεις φορές, βγήκε δάσος. Απίστευτο! Σηκώνεις μια πέτρα, να ο παίκτης. Αυτήν την πολυτέλεια δεν την έχουμε και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα παιδιά που φέρνουμε. Έχουμε μαζέψει πολύ καλό υλικό στις Υποδομές».

-Και όχι μόνο τα ονομάτα που γνωρίζουν οι περισσότεροι, όπως ο Ρογκαβόπουλος...
«Υπάρχουν πολλά παιδιά. Ο Σπύρογλου, ο Πράπας, ο Ζαρκαδούλας, ο Ματσούκης, ο Χατζηδάκης και έχουμε κλείσει και πολλά παιδιά ακόμη για το μέλλον».

-Σε πόσο καιρό εκτιμάτε πως η ομάδα θα μπορέι να έχει τους 6-8 Έλληνες που θέλει;
«Η οργάνωση στην ομάδα είναι καλύτερη και καλύτερη και αυτό φαίνεται. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι η οργάνωση με τα νέα παιδιά (σ.σ. σε σχέση με την ένταξη τους στην πρώτη ομάδα). Και, παλιά στην ΑΕΚ, και πολλές άλλες ομάδες μάζευαν παιδιά και χάνονταν, γιατί δεν υπήρχε σωστός προγραμματισμός. Όμως όταν πέτυχε μια γενιά και μπήκε στην ομάδα, τότε έκανε την ιστορία. Κάτι παρόμοιο θέλω να κάνω και το λέω από τη μέρα που ήρθα. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις χρήσεις των Κλειστών, εδώ, στην Αθήνα. Πιστεύω πως σε όλη την Ελλάδα είναι το ίδιο. Βλέπουμε τα Ολυμπιακά έργα να καταρρέουν. Δεν μπορούμε να βρούμε ώρες για τις Ακαδημίες, ώρες για ατομική δουλειά. Αυτά μας εμποδίζουν πολύ να κάνουμε πιο σωστή δουλειά. Ποτέ κανένας δεν θα βρει πόση ζημιά έπαθε ένα παιδί από 15 μέχρι 18 ετών, που δεν έκανε σωστά το δρόμο του. Το πότε θα φτάσουν τα παιδιά είναι κάτι άγνωστο για μένα. Ελπίζω κάποια να έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη. Αν θυμάστε, η ΑΕΚ είχε φέρει πολλά παιδιά, αλλά από το πουθενά εμφανίστηκε ένας Ντικούδης και έκανε “μπαμ”. Θέλω να πω ότι και εμείς ελπίζουμε πως ένα ταλέντο θα ξεχωρίσει και θα μας ανεβάσει ένα επίπεδο, όπως έχει γίνει και πάλι στην Ελλάδα με τον Στογιάκοβιτς και τον ΠΑΟΚ. Θυμάμαι και τον Μάρκο Γιάριτς στο Περιστέρι και πολλά παιδιά που έκαναν καλύτερες τις ομάδες τους. Βλέπουμε, λοιπόν, όλα τα παιχνίδια, τα πρωταθλήματα των Εφήβων σε όλες τις χώρες, γιατί στην Ελλάδα τα ξέρουμε όλα, παρακολουθούμε το NCAA, συζητάμε με ειδικούς. Εννοείται πως και οι άλλοι μεγάλοι προσπαθούν να φέρουν παιδιά, δεν είναι εύκολο. Είμαστε ευχαριστημένοι με τις μεταγραφές που κάναμε φέτος. Θέλω να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα το δίκτυο σκάουτινγκ και να λειτουργεί άψογα, ώστε να έρθει κάποια στιγμή κάποιο παιδί που δεν θα τραβήξει μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και τον κόσμο με το ταλέντο του και να γεμίσει τις κερκίδες».

-Από τα παιδιά που υπάρχουν στην ομάδα, βλέπετε κάποια τέτοια περίπτωση;

«Έχουμε υψηλού επιπέδου ταλέντα σε ηλικίες 14-15-16 ετών. Για την εξέλιξή τους χρειάζονται δύο πράγματα: δουλειά και χαρακτήρας. Από δυο ταλέντα που ανεβαίνουν ξεχωρίζει αυτός που έχει τον χαρακτήρα. Μπορεί κάποιος με μικρότερο ταλέντο να ξεπεράσει τον άλλον, αν έχει τον χαρακτήρα».

Ο «Σάλε» παραδέχεται πως ήταν αγχωμένος στην προηγούμενη θητεία του στον κιτρινόμαυρο πάγκο, εξηγεί το γιατί και ξεκαθαρίζει πως: «δεν μπορεί να με χτυπήσει τίποτα» - Τι λέει για το ρόστερ, τον τελικό του Κυπέλλου, το ΒCL και τον Ζντοβτς (Β΄Μέρος)

Πεπεισμένος πως, σε αυτή τη νέα του αποστολή στον πάγκο της ΑΕΚ, θα αποφύγει τις κακοτοπιές της δεύτερης θητείας του εμφανίζεται ο Ντράγκαν Σάκοτα. Ο «Σάλε» αποκαλύπτει πως επέστρεψε... δι΄ευχών του αρχηγού Ντούσαν, αναλύει τι δεν πήγε καλά, πριν δύο χρόνια, μοιράζεται τις σκέψεις του για τον τελικό του Κυπέλλου και το BCL, παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Γιούρι Ζντοβτς και εξηγεί το πότε θα μπει η δική του «σφραγίδα» στη φετινή ΑΕΚ.

-Με τον Ντούσαν, πόσο διαφορετική είναι, πλέον, η συνύπαρξή σας; Η πρώτη φορά ήταν λίγο ιδιαίτερη...

«Το συζητήσαμε οι δυο μας. Εννοείται πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δεχτώ αν ο Ντούσαν είχε κάποια αμφιβολία, επειδή ο ίδιος πέρασε δύσκολες στιγμές. Και άδικες! Όμως έχουμε ωριμάσει και οι δύο (γέλια...). Είμαστε, δύο χρόνια, μεγαλύτεροι. Και, πραγματικά, πιστεύω πως ο Ντούσαν έδειξε χαρακτήρα και τον αγάπησε ο κόσμος, ειλικρινά. Τον αναγνωρίζει ως ηγέτη και αρχηγό. Ο Ντούσαν δεν έχει άλλους στόχους. Στο μυαλό του είναι μόνο η ΑΕΚ. Και, φέτος, που ήταν ελεύθερος και μπορούσε να φύγει, έχει στο μυαλό του μόνο να μείνει στην ομάδα. Τώρα, και ο ίδιος ξέρει πως μπορώ να βοηθήσω την ομάδα και κρίνει πως ήταν σωστή η απόφαση της διοίκησης να μιλήσει μαζί μου».

-Πλέον είστε πιο άνετα, μαζί, λοιπόν...

«Δεν μπορεί να με χτυπήσει τίποτα. Τότε ήμουν αγχωμένος για πολλά άλλα πράγματα. Ναι μεν ξεκινάς με μια φιλοδοξία να βοηθήσεις, αλλά και το υλικό δεν ήταν όπως έπρεπε και εγώ έκρινα πως δεν έπρεπε να βιαζόμαστε εκείνη τη χρονιά και να χτυπάμε πολύ ψηλά. Όμως ήταν και κάτι άλλο. Μέσα στην ομάδα είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα με την αρρώστια του Νίκου
Δημητρίου, που ήταν πολύ σημαντικός βοηθός. Στη συνέχεια δεν μπορούσε να μας προσφέρει, αλλά έμεινε μέχρι τελευταία στιγμή μαζί μας και αξίζει πάντα να τον θυμόμαστε. Πάρα πολλές φορές, όταν κερδίζουμε παιχνίδια, σκέφτομαι τον Νίκο. Όλα αυτά ήταν δυσάρεστα πράγματα. Εμείς παλεύαμε για το μπάσκετ και ο άνθρωπος, που αγαπούσαμε όλοι, βλέπαμε πως δεν θα έχει καλή εξέλιξη. Ταυτόχρονα, ήταν και άλλα που δεν θα πούμε. Αλλά, το αποτέλεσμα ήταν πως ήμουν αρκετά αγχωμένος και δεν έδωσα σημασία σε κάποια πράγματα εκτός γηπέδου που παίζουν ρόλο, χωρίς λόγο...».

-Όπως;
«Δεν μας βοηθά αυτή η συζήτηση. Το θέμα είναι πως τα ξέρω και τα ελέγχουμε με άλλο τρόπο. Εμείς, θέλουμε όλοι το καλό της ομάδας και πιστεύω πως κανείς δεν αξίζει να είναι πάνω από αυτήν. Ούτε προπονητής, ούτε παίκτες. Όλοι παίρνουν κάποιο μερίδιο της επιτυχίας και όλοι φεύγουν, κάποια στιγμή. Μένει μόνο η ομάδα, μια φανέλα κρεμασμένη πάνω και η ιστορία. Η ΑΕΚ προσπαθεί να μην ξεχαστεί η ιστορία. Καλεί και τους παλιούς παίκτες, έκανε και την ταινία και ελπίζω πως θα είναι επιτυχημένη. Θα είναι έναν ντοκουμέντο για την ιστορία της ΑΕΚ. Όπως πιστεύω πως, ίσως, αξίζουν και άλλες επιτυχίες να είναι στην ταινία. Είναι ωραίο να μην ξεχνάμε τι έχουμε κάνει».

-Είναι και ένα παράδειγμα για όλους...

«Εννοείται!».

-Από το έμχυχο δυναμικό είστε ευχαριστημένος;

«Μου έχει τύχει πολλές φορές να αναλαμβάνω στη μέση της χρονιάς. Το θέμα δεν είναι να κατηγορήσεις τον προηγούμενο, προς Θεού! Το θέμα είναι να αξιοποιήσεις αυτά που έχεις. Αν μπορείς να το διορθώσεις, φέρνοντας κάτι άλλο, καλύτερο. Αν όχι, τότε πρέπει να βγάλεις το 100% του ταλέντου από αυτό που έχεις. Τη φετινή χρονιά, δεν είναι κακές οι επιλογές. Απλά, αυτό που έλεγα στην αρχή, δεν έτυχε να είναι οι πρώτες επιλογές του Σωτήρη. Όμως θέλω να πω και για την προηγούμενη χρονιά με τον άλλο προπονητή...».

-Τι πράγμα;
«Κάποιοι πιστεύουν πως είχα συμμετοχή στην ομάδα. Δεν είχα καμία συμμετοχή από τη μέρα που έφυγα».

-Είναι γνωστό αυτό...
«Ούτε μία μεταγραφή, ούτε κάτι άλλο. Θα μπορούσαμε να έχουμε διαφορετική ομάδα. Χάθηκε ο προγραμματισμός. Αν κάνεις προσεκτικά μεταγραφές και κάνεις συμβόλαια μακροχρόνια, όπως μπορούσε να συμβεί με τον Ουίλμπεκιν, τον Πάνγκος, που τον χάσαμε... τσάμπα, και τον Μπιρτς, που είχαμε κάποιες σκέψεις και, πριν έρθει ο Ποπς. Θέλω να πω ξανά πως δεν είχα καμία συμμετοχή. Ξέρω πως είναι γνωστό, για εσάς που ζείτε την πραγματικότητα...».

-Στο τεχνικό τιμ, θα υπάρξει κάποια προσθήκη; Με την αλλαγή, αριθμητικά, είστε -1. Θα πάτε έτσι ως το τέλος της σεζόν;
«Αξιοποιούμε όσους έχουμε στην ομάδα, προς το παρόν. Όσο κρίνουμε πως μεγαλώνει η δουλειά, και κρίνουμε πως χρειάζεται, θα πάρουμε κάποιο άτομο. Αν αποφασιστεί, θα ήθελα να είναι κάποιος που θα έχει δουλέψει και θα βοηθήσει, πραγματικά. Μπορούμε να πάρουμε και κάποιον να μαθαίνει. Καλό όμως είναι έρθει κάποιος, που έχει δουλέψει σε μεγάλη ομάδα, για να μας βοηθήσει».

-Τον τελικό τον σκέφτεστε; Έπαιξε μήπως, έστω και λίγο, ρόλο στην απόφασή σας για επιστροφή στους πάγκους η διεκδίκηση του πρώτου τίτλου για την ΑΕΚ, μετά το 2002;

«Όχι, δεν έπαιξε! Ούτε μου πέρασε από το μυαλό. Η σκέψη να αναλάβω, όχι δυνατή, μπορεί να υπήρχε και πριν (σ.σ. την πρόκριση στον τελικό). Δεν ήταν αυτός ο λόγος. Φέτος, η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει και τις δύο μεγάλες ομάδες, σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις. Και ξέρουμε πως αυτοί οι δύο παραμένουν καλύτεροι, όμως έχουμε δικαίωμα να παλέψουμε και να κερδίσουμε. Σχετικά με τον τελικό, κρίνω πως είναι μεγάλη επιτυχία η παρουσία μας εκεί, αλλά δεν θέλω να το σκέφτομαι από σήμερα, γιατί θα χάσουμε, έτσι, τους άλλους στόχους. Έχουμε δουλειά πριν. Να διορθώσουμε, αρχικά, την ομάδα. Να είναι έτοιμη. Να παίζει τα συνεχόμενα παιχνίδια και να τα παίζει σωστά. Να έχει λιγότερες μεταπτώσεις στην απόδοση. Κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Κανένας στον κόσμο, ούτε στο NBA, δεν μπορεί να έχει ενέργεια, σε όλα τα παιχνίδια, στο 100%. Θα έχουμε και εμείς “κοιλιά”, αλλά πρέπει να καταφέρνουμε να κερδίζουμε παιχνίδια και χωρίς καλή απόδοση και δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά που δεν έχουν παίξει πολύ και χωρίς να μας νοιάζει αν θα κερδίζουμε με 5 ή 20 πόντους».

-Πώς βλέπετε την ομάδα στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της; Πού μπορεί να φτάσει;

Περιέργο το σύστημα. Θα έλεγα και πάλι πως είναι άδικο για την ΑΕΚ, φέτος. Γιατί βρίσκεται σε έναν όμιλο, που είναι προτελευταία η Ολίμπια... Από την άλλη, βλέπεις ανύπαρκτες ομάδες που είναι σε άλλους ομίλους να παλεύουν για την 1η και τη 2η θέση. Αυτό είναι λίγο άδικο. Αν μπούμε στην 4άδα, δεν ξέρω πώς διασταυρωνόμαστε. Είναι θέμα τύχης, γιατί είναι νοκ άουτ. Ελπίζουμε όμως...».

-Υπάρχει ομάδα στο BCL που δεν ταιριάζει στην ΑΕΚ;
«Έτσι όπως είδα τις ομάδες, υπάρχουν δυνατες. Πάλι, ξεχωρίζουν η Μπεσίκτας και η Μονακό. Για τις υπόλοιπες, αν βελτιωθούμε εμείς και αποκτήσουμε καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό, είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Ως πρόβλεψη, αν περάσουμε, πρώτα ο Θεός, δεν θα ήθελα τη Μπεσίκτας και τη Μονακό».

-Στο τέλος της φετινής σεζόν, τι θα σας άφηνε ικανοποιημένο;
«Είναι ήδη καλή χρονιά με την πρόκριση στον τελικό. Το πρωτάθλημα έχει γίνει λίγο πιο ανταγωνιστικό, γιατί έχουν ανέβει οι μεσαίες ομάδες και παλεύουν. Ανεβαίνει και ο ΠΑΟΚ, που έχει κάνει καλό ρόστερ. Πρέπει να έχουμε μία διάκριση στην Ευρώπη και ό,τι καλύτερο από εκεί και πέρα. Σίγουρα, στο τέλος, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα είναι διαφορετικοί. Χωρίς την Ευρωλίγκα, θα είναι πιο συγκεντρωμένοι στα πλέι οφ. Δεν θα είναι όπως στην κανονική διάρκεια, όπου μπορείς να τους χτυπήσεις με μεγαλύτερη φιλοδοξία. Άρα, πλησιάζουμε βήμα-βήμα και περιμένουμε την ευκαιρία. Θέλουμε να είμαστε σταθεροί και να εμφανιστούμε πιο ανταγωνιστικοί στα πλέι οφ, πιστεύοντας, πάντα, σε κάτι παραπάνω».

-Θα μπορούσε η φετινή σεζόν να «βγάλει» και έναν κορμό για τη συνέχεια ή είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί αυτό;

«Αυτό είναι το παράπονό μου! Μπορεί τρία χρόνια να μη φτάνουν για να κάνεις ομάδα-όνειρο, αλλά είναι αρκετά για να κάνεις μια βάση. Βλέπετε, τώρα, ποιοι έχουν μείνει από την πρώτη ημέρα; Ο Ντούσαν και ο Μωραΐτης, που δεν ήταν πάντα στην ομάδα...».

-Υπό αυτήν την έννοια, εσείς θα κρατούσατε το καλοκαίρι τον Μιλόσεβιτς;

«Μπορεί... Σίγουρα πέρασε στο μυαλό του Σωτήρη, αλλά ο Μιλόσεβιτς έχει κάποια ηλικία, παίζει και στην Εθνική και προσπάθησε να φέρει έναν καλύτερο στη θέση του. Δεν ξέρω πως ακριβώς έγινε. Άκουγα πως παιζόταν μέχρι την τελευταία στίγμη».-Δεν είναι και μικρός ο Μιλόσεβιτς...
«Εγώ πάντα υποστηρίζω την παρουσία καλών βετεράνων. Δεν θέλω όμιλο βετεράνων. Τότε, έχεις θέμα, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν. Στην προπόνηση, θα δείτε και τον Αγραβάνη και τον Καμπερίδη και τον Ρογκαβόπουλο να “χτυπάνε”, να έχουν όρεξη να παίξουν. Είναι έτοιμοι; Θα σου πω ότι δεν είναι, αλλά δίνουν ενέργεια στην προπόνηση. Αυτά είναι τόσο χρήσιμα και σημαντικά πράγματα. Γι’αυτό η ομάδα, μπορεί να έχει σωστούς βετεράνους, που ξέρουν πόσο μπορούν να αντέξουν, που μπορούν να βοηθήσουν τα νέα παιδιά και θα κάτσουν πέντε λεπτά παραπάνω στον πάγκο για να παίξουν αυτά. Αυτούς τους βετεράνους θέλω, όχι αυτούς που θέλουν να κάνουν στατιστική και σκέφτονται εγωιστικά».

-Ο Ξανθόπουλος είναι από αυτούς;
«Εννοείται! Γι’αυτό τον πήραμε... Έχει παίξει σε μεγάλες ομάδες, έχει περάσει τα προγράμματα, ξέρει...».

-Πότε θα δούμε περισσότερα δικά σας στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας;

«Στόχος κάθε προπονητή είναι η ομάδα του να παίζει καλά στο τέλος της σεζόν, όταν κρίνονται τα πράγματα. Εμείς έχουμε φορτωμένο πρόγραμμα, τον Δεκέμβριο ήταν... άστα να πάνε, αλλά στο τέλος κάτι μας βγήκε. Και στην Ευρώπη και με τη νίκη επί του Ολυμπιακού. Αλλά τώρα ξέρουμε πως την επόμενη φορά θα βλέπουν διαφορετικά. Ο ΠΑΟΚ ετοίμασε διαφορετικά το παιχνίδι μας, βλέποντας μια ομάδα σοβαρή».

-Μόνο στο τέλος της σεζόν; Ο τελικός δεν αλλάζει κάπως τον σχεδιασμό;
«Θα κάνουμε και ένα “πικ” τον Φεβρουάριο. Εύχομαστε να μην έχουμε τραυματισμούς, να έχουμε κάνει σωστή προσθήκη για να έχει προσαρμοστεί».

-Οι αλλαγές μπορεί να είναι και δύο;
«Είμαστε ανάμεσα σε μία ή δύο αλλαγές. Δεν ξέρω αν θα είμαστε τόσο τυχεροί. Δεν είναι αλλαγές, είναι προσθήκες. Αλλαγή είναι αν φεύγουν δύο και έρχονται δύο. Ουσιαστικά, μπορούν να φύγουν δύο, γιατί ο ένας, ο Σι, είναι εκτός ομάδας. Σε τέτοια ηλικία, καλό είναι να παίζει κάπου, γιατί είναι κρίμα...».

-Περισσότερο κόσμο...
«Και περισσότερο κόσμο. Και το δικό μας Κλειστό».

-Αφού δίνετε την ασίστ, λοιπόν... Κλείνοντας, ποια είναι τα όνειρα σας, για εσάς προσωπικά, τον Ντούσαν και, φυσικά, την ΑΕΚ;

«Τα όνειρα του Ντούσαν θα σας τα πει ο ίδιος. Εγώ θέλω, πραγματικά, και βάζω μεγαλύτερο στόχο από το πρωτάθλημα ένα Κλειστό της ΑΕΚ. Γιατί... το Κλειστό θα φέρει πρωταθλήματα, το πρωτάθλημα δεν θα φέρει Κλειστό. Εννοείται ως προπονητής, σε οποιαδήποτε θέση και να βρίσκομαι, θέλω να δω ένα Κύπελλο. Και Κύπελλο Ελλάδας και Κυπέλλο Ευρώπης και Πρωτάθλημα είναι τρόπαια που έχει πάρει η ΑΕΚ και αυτά είναι η ιστορία που μένει. Εννοείται πως θα ήθελα να δω και την οργάνωση των Υποδομών έτσι όπως τη θέλω. Να διοργανώσουμε και εμείς ένα Final-4, ένα Final-8 των Εφήβων. Ονειρέυομαι, ίσως, να δω και ενωμένη την Ευρωλίγκα με τη FIBA και, κατά την απόψη μου, να υπάρχουν δύο Πρωταθλήματα. Μια κλειστή Λίγκα Α΄ και μια κλειστή Λίγκα Β΄. Να αξίζουν και οι δύο, να υπάρχει βαθμολογία, όπως σε κάθε χώρα μπορεί μια ομάδα να ανέβει από την 7η κατηγορία. Αυτό είναι το σενάριο είναι το όνειρό μου και η ηρεμία στο μπάσκετ. Με ενωμένη FIBA και Ευρωλίγκα, να δούμε ένα στο Κλειστό της ΑΕΚ, να διοργανώσουμε το Next Generation των Εφήβων και να φέρνουμε τα ταλέντα. Και να ζει η ομάδα από μονη της. Αυτό είναι το όνειρο μου. Και να είμαι στα επίσημα, όχι στον πάγκο, και να το απολαμβάνω».

-Είναι εφικτά αυτά;
«Το πιστεύω! Έχω δουλέψει σε μεγάλες ομάδες και ξέρω πως αυτή η δουλειά γίνεται, αν το θέλεις. Αν το θέλει ο πρόεδρος, η διοίκηση και ο κόσμος έχει λίγο υπομονή και μας βοηθά με σωστό τρόπο, η ΑΕΚ θα δει πολλά. Και το Κλειστό και μεγάλους παίκτες, που θα ανεβαίνουν από τη δική μας “αυλή”».

ΣΧΟΛΙΑ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Όνομα

Αγώνες,3454,Απόψεις,34,Αφιερώματα,244,Διοίκηση,560,Ερασιτεχνική ΑΕΚ,56,Μεταγραφές,584,Συνεντεύξεις,681,Antonopoulos,5,apokleistika,14,Basket League,205,Diagonismos,8,Editorial,81,Eurobasket,109,Euroleague,146,Europi,1,Featured,5203,Giannis Sifakis,38,Koriopolis,3,Live Stream,6,Michos,12,NBA,166,Nikos Sifakis blog,1,Transfer Analysis,3,Tsixla,11,
ltr
item
QUEEN68.gr - Η Βασίλισσα παίζει εδώ: Συνέντευξη - κατάθεση ψυχής από τον Ντράγκαν Σάκοτα !
Συνέντευξη - κατάθεση ψυχής από τον Ντράγκαν Σάκοτα !
https://4.bp.blogspot.com/-M1F9fLo0kRg/WkooHNNvL-I/AAAAAAAAIiM/W0fZXiUL95gJBZiUkAn2r-p2ivpCClx3QCLcBGAs/s320/dragan_sakota2.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-M1F9fLo0kRg/WkooHNNvL-I/AAAAAAAAIiM/W0fZXiUL95gJBZiUkAn2r-p2ivpCClx3QCLcBGAs/s72-c/dragan_sakota2.jpg
QUEEN68.gr - Η Βασίλισσα παίζει εδώ
http://www.queen68.gr/2018/01/sinetenteuksi-katathesi-psixis-apo-ton-dragan-sakota.html
http://www.queen68.gr/
http://www.queen68.gr/
http://www.queen68.gr/2018/01/sinetenteuksi-katathesi-psixis-apo-ton-dragan-sakota.html
true
8803551756100796746
UTF-8
Φόρτωση όλων των Άρθρων Δεν βρέθηκε κανένα άρθρο ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση Απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε τα όλα ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκε κανένα άρθρο με τα κριτήρια αναζήτησεις σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τριτ Τετ Πεμπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιάν Φεβ Μαρτ Απρ Μάϊος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπτ Οκτ Νοεμ Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago Πριν από περισσότερο από 5 εβδομάδες Ακόλουθοι Ακολουθήστε Αυτό το περιεχόμενο είναι PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για να ξεκλειδώσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy